Ranskassa 1979 tehty Massey Ferguson 590 tulossa kotitarveperunapalstalta kultivaattori perässään. Tuolla pöyhitty viljalohkojakin keväällä ja ainakin muuta lohkoa kosteampia reunoja.
Halkileikkauskuva Hankkijan esitteestä 1970-luvun lopulta on oikeastaan Massey Ferguson 590, vaikka kyljessä lukeekin 565. 590 ja 575 hytti ja konepelti on noin 8 cm korkeammalla rungosta kuin 565 vastaavat.
Toisin kuin 565 ja 575, on 590-mallissa 2,5 tuuman palikat moottorin ja etukehdon välissä lisäämässä pituutta. Näkyy mustan viivan kohdalla. Tässä laturissa on kaksi korvaketta, mutta näkemissäni on ollut yhdellä korvakkeella ja vähän altis löystymään ja tärisemään. Tuossa näkyy myös hydrostaattisen ohjauksen pumppu, jonka paikalle laitan MF390 kaksoispumpun tässä MF565-projektissa.
Ajovoimansiirron osat on piirretty punaisella, paitsi MultiPowerin rattaat vihreällä ja oranssilla. Ulosoton voimalinjan osat on piirretty sinisellä.
Tuo punainen rataspari on oikeastaan osa voimanulosottoa. Se laskee ulosoton kierrokset 1000:sta 540:een ja on laakeroitu murikka-akselin päälle. Tässä voi siis ulosoton nopeuden valita akselia vaihtamalla. Ajovoimanottoa ei ole, sen rattaalle ei jää tilaa. Tässä ei ole Suomessa tavanomaista Ylön vetokoukkua, eikä lukituspaloja työntövarsitunnustelussa.
Tein itse akun maajohtoon pikakiinnitettävän akunkengän pultista ja siipimutterista. Pultti vääntyy vähän, mutta ei akunkenkäkään juuri koskaan suora ole, joten pultin kannasta kääntämällä saa kireämmälle kuin suoralla pultilla.
Ei jännitteelliseen napaan, koska voi ottaa runkoon kiinni ja akku on oikosulussa.
Laitoin MF590 Valvoilin tekemän kaksitoimisen ja -lohkoisen hydraulipöydän. Käyttövipujen kiinnitysosat piti kääntää ympäri. Kuvassa myös lohkon säädettävä paineenrajoitusventtiili. Tämä venttiili on puolen tuuman kanavilla ja Fergun valmista vipujen reikää piti vähän isontaa.
Lohko on pultattu hytin lattian alapinnalle. Oikealla on tankkilinjan letku paikallaan ja vasemmalla paineletku suurtehopumpulta. Pitkä mutteri on takaiskuventtiili, joka tarvitaan koska lohkoon otetaan paine myös nostolaitepumpulta. Nostolaitepumpun tuotto voidaan yhdistää mukaan kääntämällä kolmitieventtiili ja laittamalla nostolaitevipu constant pumping -asentoon. Laitoin tervaa lohkon ja lattian väliin, ettei ruoste muhi, siksi paperi tuolla.
Sama alta. Tulpattu reikä on lohkon vaihtoehtoinen paineliitäntä. Siihen tulee myös takaiskuventtiili ja letku kolmitieventtiililtä eli nostolaitepumpulta.
Lisätty myös taakse pikaliittimiin menevät letkut, joista osa banjoliittimin. Mutterit joutui kiristämään osin hytin puolelta reiästä käsin.
Suurtehopumpulta tuleva paineputki ja paluuputki eli tankkilinja tulevat läpi pyöreästä luukusta peräkotelon vasemmassa sivussa ja edelleen ylös rungon ja löpötankin välistä. Näissä on JIC-liittimet ja nämä oli aikaisemmin yhdistetty putkikäyrällä eli suurtehopumppu ei ollut käytössä. Yhdistin tankkilinjaan T-kappaleella letkun vapaan paluun pikaliittimelle. Tuossa letkun takana kannessa on reikä, josta saa paineen nostolaitteen apusylinterille, se on yhteydessä nostosylinteriin. Tämä ei näy kuvassa vaan kuvan tulppa on kolmitieventtiilin EXT1-liitännässä. Tähän reikään tulee paine vivun EXT1-asennossa ja samalla nostolaite nousee yläasentoon. EXT2-asennossa nostolaite pysyy ennalta valitussa asennossa ja paine tulee kolmitieventtiilin toiselle puolelle reikään, joka on peräkotelon oikean sivun tasassa. Oman paineletkuni laitoin tähän. Nostolaite toimii normaalisti vain kolmitieventtiilin keskiasennossa. Kolmitieventtiilissä on reikä myös vapaalle paluulle EXT2-reiästä peräänpäin.
Takapaneelissa on pikaliittimillä 2 kaksitoimista ulostuloa, vapaa paluu ja liitin nostolaitteen apusylinterille. Yksitoiminen ulostulo saadaan, kun kaksitoimisen toinen liitäntä kytketään letkulla vapaaseen paluuseen. Toimii kyllä ilmankin, mutta esimerkiksi kippiä laskiessa pumppaa turhaan varoa vasten. Liittimien kiinnityksestä on enemmän 565 nostolaite-sivulla.
Joku merkintäsysteemi pitäisi kehittää, ettei liittimet olisi muistin varassa.
Peitin vipujen läpiviennin solukumin palalla.