Massey Ferguson 390 traktorissa on nestevälitteiset jarrut toisin kuin 500-sarjalaisissa, joissa on huoleton rautatankovälitys. Neste oli alkanut vajenemaan kiihtyvää tahtia ja etenkin vasen puoli lopetti toimintansa, joten vasen työsylinteri ilmeisesti vuosi. Koska vuoto menee peräöljyn sekaan, on käytettävä mineraaliöljypohjaista vihreää jarrunestettä (LHM). Itse olin vajenemisen takia lisännyt aina normaalia peräöljyä, jolla silläkin toimi hyvin. Jarrut ovat öljykylpyiset, joten DOT4-tyyppisen nesteen kuumankesto-ominaisuudet menisivät hukkaan. 600-sarjassa käytetään kuitenkin DOT4-jarrunestettä ja tiivisteet on valittu sen mukaan. Niissä työsylinterien vuoto ei mene perään. Vääräntyyppinen neste tuhoaa jarrutiivisteet ja peräöljyn seassa ehkä muutakin. Käsijarru toimii vaijereilla ja silläkin tulee toimeen auttavasti nesteen loppuessa.
300-sarjassa kirjain valmistenumeron edessä kertoo suunnilleen vuosimallin: U=1986, V=1987, N=1988, P=1989, R=1990, S=1991, A=1992 ja B=1993.
Jarruöljysäiliö on mittariston oikean sivupaneelin alla piilossa. Säiliön kyljessäkin lukee, että jarrunesteenä pitää käyttää mineraaliöljyä. Täyttöaukossa on kuvassa kumiletku ja venttiili, josta annoin painetta noin 1 bar ilmauksen helpottamiseksi. Paineistuksen kanssa kannattaa muistaa varovaisuus, koska muovisäiliö voi hapertuneena rikkoutua.
Kun hyttiinkin alkoi tulla vuotoa näistä pääsylintereistä, päätin vaihtaa ainakin niihin tiivisteet. Polkimissa on palat, joista sylinterien työntötangot ruuvataan irti ja sylinterit voidaan poistaa putkiliitosten avaamisen jälkeen. Tilasin Konekorjaamo Marjakankaalta vain tiivistesarjat, koska en ollut sylinterin tyypistä kovin tietoinen. Muistin tuon vuosimallin kirjaimen menevän loogisesti aakkosten mukaan, jota se ei ihan tee.
Työntötangon lukitusmutteri puuttuu kuvasta. Tämä sylinteri on halkaisijaltaan 15,8 mm.
Nuo mäntäosat on tässä kuvassa väärinpäin. Jousen kupissa on lipare, jota taivuttamalla paketin saa avattua. Mäntä oli höyläpenkissä kiinni ja venytin uuden kumitiivisteen mahdollisimman hellävaraisesti rasvattuna paikalleen.
Kokosin ensimmäisen sylinterin uusilla tiivisteillä, mutta toisesta oli katkennut myös jousi. Ajattelin nyt tilata kokonaan uudet sylinterit, mutta kahta ei sillä hetkellä ollut saatavilla, joten tilasin korjaussarjat, joissa on tuo kokonainen mäntä jousineen. Marjakankaalla oli luettu koodinumerot vähän väärin ja lähetetty uudet tiivistepaketit. Korjaussarjat tuli kuitenkin nopeasti matkahuollossa ja sain pitää ne ylimääräiset tiivistesarjat. Reilu meininki mielestäni, ei valittamista.
Traktorissa on nyt takimmainen sylinteri uudella jousella ja etummainen vanhalla, kun se oli jo valmiiksi laitettu. Vuoto hyttiin loppui, mutta öljyä katosi edelleen ja kylvösesongin suursäkin nostot ym. meni pitkälti käsijarrun varassa rauhallisesti ajaen.
PS. Tuo vihreällä tiivisteellä korjattu sylinteri alkoi vuotaa nestettä hyttiin melko pian, joten tuo tiiviste saattaa olla susilaatua. Vaihdan yo. kuvan mukaisen korjaussarjan ja seuraan tilannetta.
Sesongin rauhoituttua otin ensin vasemman takapyörän pois ja aloin kaivaa työsylinteriä esille. Hydrauliletkuja oli otettava tieltä pois, näistä osa on etukuormaajaa varten.
Käsijarrun saa irti ihan säätöjä löysäämällä ja jousen meisselillä kampeamalla. Perän pyöreässä sivuluukussa näkyy ristinmuotoinen yhde, johon hydrauliikan tankkilinjoja on koottu viemään öljyt takaisin perään.
Taustalla näkyy käynnistyksen toinen turvakytkin, joka estää starttaamisen ulosotto kytkettynä päälle, toinen kytkinhän Fergussa perinteisesti on vaihteiston kertojassa eli lyhimmässä vaihdekepissä. Etualalla on työhydrauliikan jakotukki, jossa pumppujen tuotot yhdistetään, myös tämä piti ottaa tieltä pois. Tässä vaiheessa kekkasin, että vaihteistoöljyäkin voi tulla ulos jarruavanteesta, jollei tasoa laske. Öljyn pumppaaminen johti valaistumiseen hydrauliikkapiiristä, joten kirjoitin siitäkin selostuksen
MF390 hydrauliikkasivulle.
Jos traktorissa on perävaunulle jarruventtiili, se on ymmärtääkseni tämän jakotukin päällä.
Käsijarrun säätömuttereita avattu ja löysätty ja vaijeri on irti. Jakotukki myös irroitettu jarrukannesta.
Tietysti jos taka-akselia tunkkaa ylöspäin, sitä enemmän voimansiirtoöljyä pysyy sisällä.
Jarrusylinteri kansineen ja jo aikoinaan Keskolta hankitut työsylinterin tiivistesarjat. Huomasin nyt, että olen jo silloin hankkinut myös pääsylinteritiivisteet.
Netistä opittu erittäin pätevä tiivisteen asennustyyli hylsyn avulla. Vedin sitten kuitenkin pelkän männän poikittain kiinni penkkiin ja kiskoin kumin uraan sormin ja meisselillä vähän vipuamalla. Kumia pitää venyttää aika tavalla, mutta tuntuu kestävän.
Uudet tiivisteet paikallaan. Jousen kuopalla varustettu mäntä pitää olla alapuolella, jotta kaikki ilma tulee ulos. Kannessa on läpivientikumi käsijarrun vetotangolle.
Jousi pyrkii pullauttamaan männät ulos ja tiivistehuulloksen tunkeminen sylinteriin on oma koetuksensa, jota ei viitsisi montaa kertaa tehdä, joten männät pitää sitoa jotenkin. En tiennyt miten tämä paketti pitäisi asentaa aukkoonsa, mutta päädyin laittamaan sylinterin ensin ja kannen erikseen. Myös alipaine pitää männät sisällä, kun tukkii jarruputken reiän esm toiselta puolelta lainatulla ilmausventtiilillä tai varmaan sormikin pitäisi alipaineen asentamisen ajan. Vasemmalla sylinterin ja kannen väliin tuleva tiivisterengas.
Osa jarrulevyistä näkyvissä. Systeemi on mielestäni hyvä, koska taka-akselikoteloita ei tarvitse irroittaa ja jarrut kyllä toimii moitteetta. Ainoa uhka on väärän nesteen laitto säiliöön ja tietysti jossain vaiheessa sylinteritiivisteet vanhenee joka tapauksessa. 500-sarjan rautatankoja joutuu aina joskus säätämään, ei juurikaan korjaamaan. Tietysti enemmän jousitettuun hyttiin letkut soveltuu paremmin.
Paisuttajien välissä oleva kuula näkyy ja oikealla käsijarrun vetotanko. Sylinteripaketti tulee paisuttajien ulokkeiden väliin. Männät kiertää paisuttajia toisiinsa nähden ja kuulat puristaa ne vasten jarrulevyjä. Jarrulevyjä on neljä per puoli. Meidän 805 taitaa olla samat jarrulevyt, mutta 5 kappaletta. Levyihin pääsee käsiksi ottamalla pyörän pois ja sitten irroittamalla taka-akseliputken peräkotelosta, jarrusysteemit ja vetoakselit lähtee akseliputken mukana yhtenä pakettina. Vasemman ja oikean vetoakselin päät ovat vastakkain tasauspyörästön sisällä, aivan kuten jo 135 on.
Tasopintaan laitoin moottorisilikonia ja pultteihin ruuvilukitetta. Sylinteripaketti pysyy tuolla jousen varassa aika hyvin ilman paperitäytettäkin. Parhaiten kannen saa paikalleen sivusta pyörän kohdalta katsomalla ja se onnistui aika helpolla, mutta sylinterin voi siis laittaa yhdessä kannen kanssakin. Kokeilen sitä tapaa sitten toisella puolella, nyt sai ainakin tämän selventävän kuvan otettua.
Jarrujen ilmaamisessa oli apuna letku ja pullo, ettei vedä ilmaa takaisin sylinteriin polkimella pumpattaessa. Käsijarru pitää olla pois päältä ja lisäksi laitoin painetta nestesäiliöön, eka kuva. Vuotava sylinteri kyllä ilmautui aina itsestään vain nestettä lisäämällä. Oikea puoli jäi vielä entiselleen kunnes alkaa vuotaa. Seuraavaksi vain pihalle jarruttelemaan ja säätämään jarruja tasan tarkkaan toimiviksi. Toimivat jarrut kuuluu asioihin, joita oppii arvostamaan, kun ne puuttuu. Jarruja tulee käytettyä ohjaamiseen tässä nelivetoisessakin ja ainakin takavetoisissani hyvinkin paljon.