Massey Ferguson 565 kytkinremontti

Massey Ferguson 565 kytkinremontin valmistelua. Kytkin otti vähän epätasaisesti ja äänteli myös, joten ajattelin ainakin levyn olevan lopussa. Tässä 1979 vuosimallin 565 on ulosotolle sakarakytkin ja siis kaksoiskytkin. Tähän on tehty yksi kytkinremontti melko uutena kai luistamisen takia, jonka syy minulle arvoitus, omassa käytössä toiminut ongelmitta.

565

Tämä on mielestäni helppo huoltaa ja purkaa. Ilmanotto- ja pakoputken voi nostaa pois ja konepeitto on kiinni 6 pultilla. Peiton pois nostamisen jälkeen kaikki on hyvin esillä.



565

Johtosarjoja irroitettava hytin liittimistä ja kerättävä muuten pois moottorin puolelta. Ne on yksinkertaiset, ei tarvinnut merkata muistiin mitään. Lämppärin ja pissapojan letkut irti hytistä ja mittarivaijeri moottorin päästä.



565

Tandepumpun imu- ja paineletkuja irroitettu pumpusta, suodattimesta ja orbitrolista. Polttoainetankki on hytin alla, imuputki otetaan irti siirtopumpusta ja paluu suuttimien ylivuotoputkesta.



565

Työkalulaatikko pois rautoineen. Sammutinvaijeri irti pumpusta ja kaasuvivuston tanko irti hytin päästä. Ruiskutuspumppu kerännyt vähän likaa, ei ole tarvinnut ilmata aikoihin.



Orbitroli

Sylinterin letkut irti orbista ja tuon kehyksen irroitan moottorista ja ripustan hyttiin.



565

Ja starttimoottori pois tieltä niin runkopultit helpompi avata. Maajohto on jo irti akusta tässä vaiheessa.



565

Tuolla keskellä hankalassa paikassa pimennossa kytkinkotelon päällä on yleensä yksi runkopultti, mutta tästä kevyen pään koneesta se on jätetty pois. Tässä kuvassa näkyy hyvin kytkimen kevennysjousi. Sen alapäässä on mutkarauta, jonka pitäisi mennä "kuolokohdan" ohi vetäen poljin ylös ilman, että jää rasittamaan kytkintä.



Katkaisu

Vaihteistoa kannattelen peräjatketulla pullotunkillani ja moottorin alla on kuormalavaviritelmä, jonka avulla vedän etuosan matkoihinsa pumppukärryllä.



Katkaisu

Etuakselin ja rungon välissä puukiilat. Ainakin katkaisuhoito alkoi helposti.



Katkaisu

Sitten tutkimaan.



Kytkin

Jarru- ja kytkinvivustotkin tulee paremmin esille, joten tsekataan nekin.



Kytkin

Tämä ei ole juurikaan tiputellut öljyä kytkimen juorureiästä, jotain pientä kosteutta ehkä kotelossa on.



Vivustot

Nämä vivustot on ok muuten, mutta kytkimen säätö/välitystanko on kulumisen takia oudossa asennossa, joten katson, mikä sitä on syönyt. Samaan vaikuttaa polkimen kevennysjousi mutkaraudan välityksellä. Raudan pitäisi muljahtaa akselin toiselle puolelle, jolloin kevennys vetää polkimen ylös eikä rasita kytkintä.



Kytkintanko

Täyttöhitsasin vähän akselia ja lisään prikan väliin, niin asento paranee. Ei tuo katkennut olisi vähään aikaan. Yhdestä 575 korjasin katkenneen vastaavan tangon, vähän erilainen vivusto kyllä siinä.



Kytkin

Kytkin ja vauhtipyörä on siistissä kunnossa, ei ole vastaavaa karppaa kuin 390 oli. Kytkinakselien pooritkin on hyväkuntoiset.



Vauhtipyörä

Vauhtipyörän puoli onkin rutikuiva, tämän ja levyn välissä oli aika paljon kuivaa poroa. Pinnassa on pientä uraa, mutta muuten se on melko tasainen ja vähän kulunut.



Asetelma

Asetelman pinta on hyvin tasainen ja siinä näkyy enemmän säteittäistä jälkeä kuin kiertävää uraa. Ajokytkinlevyssä on periaatteessa pintaa jäljellä, mutta siitä on kulunut pois kitkapintaan tehdyt urat, joten poro ei pääse pois levyn ja pintojen välistä. Levy on 12-tuumainen eli noin 300 mm ja orgaanista ainetta.



Kytkinakseli

Ajokytkinakseli on 10 uralla, kun 390 on 21. Akseli tuntui heiluvan, joten päätin irroittaa voimanoton putkiakselin varmuuden vuoksi. Akselitiivisteet on myös sen 40 vuotta vanhat, joten tilasin uudet, vaikka mainittavaa vuotoa ei ollut. Haarukka piti ottaa pois edestä, jotta tuon istukan sai pois jättäen ajokytkinakselin paikalleen. Haarukan akselin sai vedettyä ulos, kun vääntövarren käänsi rungon ja tankin välistä ensin osoittamaan alaspäin.



Kytkinakselit

No putkiakselin sisällä ei ole laakeria, joten ajokytkinakselin pää on vauhtipyörän silmälaakerin varassa, joten sehän pääsee nyt heilumaan ja mistään laakeriviasta ei ole kyse. Tässä vaiheessa piti tunkata vähän ylöspäin, jotta peräöljyt pysyy sisällä.



Kytkinakselit

Akselien ja painelaakerin istukka.



Kytkinlevyt

Uudessa levyssä tosiaan säteittäinen uritus, joka vanhasta on kulunut pois. Paine- ja silmälaakeri olivat kyllä ihan kunnossa, mutta uusin ne kuitenkin. Osat tuli Turun Konekeskukselta.



Kytkinakselit

Putkiakseli on lukittu isolla sokalla istukkaan. Istukassa on O-rengas tiivistämässä vaihteistoa vasten, mutta kiinnityspultteihin pitää laittaa lukitetta, jotta ei vuoda kierteiden kautta.



Kytkinakselit

Vaihdoin stefan istukan päähän ja nuijin akselin takaisin. Laakerin ja hammasrattaan välissä siis sokka, jota kannattaa painaa jollain piikillä paikalleen uraansa.



Kytkinakselit

Istukka paikalleen ruuvilukitteen kanssa sekä haarukka, jonka pultti varmistetaan rautalangalla. Uusi painelaakeri paikalleen jousineen.



Kytkin

Asetelmassa on nyt kaksi kytkinlevyä, jotka pitäisi saada tarkalleen keskelle, jotta pooripäät saa sujutettua keskiöihin ja pään edelleen silmälaakeriin. Minulla oli 1/4 UNC pultit, joilla asetelman saa vedettyä kasaan sopivasti niin, että levy liikkuu tahmeasti ja ne saa kammettua keskelle. Ajolevyn asemoin silmävaraisesti linjaan silmälaakerin kanssa. Voimanoton levyn kampesin vastaavasti noita reikiä hyväksikäyttäen.



Kytkin

Metrimitalla tutkin painelaakerin etäisyyttä saumasta ja sitten vastaavasti käpäliä, niin huomasin vasemman käpälän olevan syvemmällä. Mutta siitä olikin niveltapin sokka kadonnut ja tappi on puolittain ulkona. Ei tipu, mutta asento muuttuu, korjasin. Säätöruuveja kiersin noin kierroksen ulospäin. Traktorin yhteenliittämistä varten koitin saada pooritkin samaan linjaan, ajolevyssä on vain 10 uraa, joten poorit kohtaa harvoin. Riiputin luotilankaa keskiön ja akselien edessä ja kiersin akselit linjaan. Ei tästä mitään hyötyä ollut lopulta, mutta tulipa taas yritettyä. Pooreihin pitäisi laittaa spesiaalia rasvaa, jota ei ollut käsillä, mutta periaatteessa pohjaluukustakin kai saa laitettua jotain öljyä jälkeenpäin. Tässä käpälien alla on voimanoton lautasjousi ja metallilevy, sitten 250 mm kytkinlevy.



Kytkin

Tässä näkyy voimanottokytkimen säätöruuvit lähellä asetelman reunaa. Ruuvit painaa lautasjousen painatuksella olevan metallilevyn irti kytkinlevystä, kun koko asetelmaa painetaan riittävästi. Uuden ajolevyn laiton jälkeen säätövälys on nollassa, sen pitäisi olla runsas puolitoista milliä. Saa pohjaluukustakin säädettyä ja varmaan ajokytkimenkin saa, mutta hankalammin. Ajokytkimen jouset näkyvät myös ja niitä on vakiona 12 punaista. Tässä on joka toinen jousi musta, jotka lienee jäykempiä, koska perimätiedon mukaan on vaihdettu jäykempiä jousia luistamisen takia. Tämän 60 hv koneen kanssa luulisi kyllä vakioasetuksen riittävän, joten asia vähän ihmetyttää, koska mistään öljyvuodostakaan ei ole merkkiä. Ehkä polkimen pitkä kevennysjousi on tehnyt tepposet, koska se tuntuu helpolla jäävän kantamaan. Polkimessa on kyllä palautusjousi, mutta ei jaksa vetää poljinta ihan ylös, jos säätö ei ihan kohdallaan. Saatan kokeilla ottaa kevennysjousen poiskin tai ainakin pidennän sitä jollain ketjulenkillä.



565

Yhteenliittäessä osien pitäisi olla samassa linjassa, koska poorit eivät ole sauman kohdalla. Pumppukärryn kanssa oma navigointinsa, että tähän päästään. Kannattaa mittailla telakointirakoa kaikilta puolilta homman edistyessä. Omalta kohdalta tämä vasta toinen telakointi sujui väkinäisemmin kuin 390 kanssa lähinnä kai uuden kytkinlevyn aika pienten toleranssien takia. Aikani pommitin ja kerran viilasin keskiön urien suusta mahdollisia tyssäysjälkiä poiskin. Laitoin sitten runkoliitokseen pulttia löyhästi ja vaihteen päälle. Sitten käänsin startin reiän kautta ruuvarilla vauhtipyörää samalla, kun tuljuttelin etupäätä. Kun jotain vastusta alkoi tuntua, otin vaihteen vapaalle ja jatkoin vielä kiertämistä, tuljuttamista ja kiristelyä. Sain menemään sauman kiinni turvallisella voimalla, joskin väkinäisesti.

Ennen konepeiton laittoa uusi polttoainesuodatin paikalleen ja sitten käsipumpulla pumppaamaan sitä täyteen ja ilmaus. Ensin ilmataan suodatinjalka löysäämällä etupuolella olevaa tulppaa. Sitten avataan ruiskupumpun kyljessä oleva alempi ilmausruuvi ja jatketaan käsipumpulla, joka nyt on eri puolella runkoa, joten joutuu vähän sokkona tekemään yksin tehden. Sama juttu sitten ylemmän ilmausruuvin kanssa. Sitten löysäsin ruiskutusputkea yhden suuttimen päästä vähän ja kohtuullisella starttauksella alkoi käydä, sitten putken kiristys varoen paineroiskeita.



565

Kaikki toimi sittemmin, joten viime johdon kiristykset ja kantojen hieronnat, jolloin sähkötkin sai pelaamaan. Katteet kohdilleen ja ollaan valmiina ajoon. Tässähän etuakseli on tuota kevyempää mallia, jossa leveyden säätö on kahdella pultilla. Etupyörät kääntyy paljon ja käännös sujuu pienessä tilassa. 590 on vahvempi akseli, jossa leveyden säätö kolmella pultilla. Ei sekään kankea ole, mutta rattia joutuu veivaamaan huomattavasti enemmän.



565

565 pääsi 2022 kylvöissä hinattavan kylvölannoittimen veturiksi, kun 590 hajosi vesipumpun laakeri. Lisäksi 565 käytettiin hydraulihalkojaa, vedettiin peltojyrää ja kannateltiin kasvinsuojeluruiskua sekä lannoitteenlevitintä. Toimi moitteettomasti ja kytkintuntuma on hyvä.

MF390 kytkinremontti

MF hydrauliikkaohjeet

Paulin MF565 lisähydrauliikka

Etusivu