MF390 hydrauliikkaa ja vaihderemonttia



Kaksoispumppu

Massey Ferguson 390 uusi hydraulipumppu paikallaan sekä uusi paluusuodatin, joka on matalapainehydrauliikan piirissä.



Kaksoispumppu

Pumpun paikka jakopäässä ja paluusuotimen runko. Suodattimessa on anturit, joiden pitäisi ilmaista tukkeutuminen.



Kaksoispumppu

Uusi ja vanha pumppu. Vanha yritetään sovittaa MF565 ohjauksen pumpun paikalle. Siksi joutui ostamaan myös uuden hammaspyörän, MF varaosanumero 1695001M2, tällä numerolla haettuna näyttäisi nettikaupoista löytyvän tarjontaa. Vanha pumppu oli kunnostettava, jotta alkoi toimia.



Kaksoispumppu

Kaksoispumpussa on oma pumppuosa työ- ja matalapainehydrauliikalle. Työhydrauliikan pumppu on lähempänä hammaspyörää. Matalapainepumpun imureikä on 3/4 tuumaa ja siinä on laippaliitäntä imuputkelle. Laipan pulttien väli on 40 mm. Imut on yhdistetty pumpun sisällä. MF390 on useammanlaisia pumppuja eri valmistajilta, eroista en tiedä.



Putket

Vm. 1990 MF390 hydraulisysteemiä hytistä päin katsottuna. Matalapainepumpun paineliitännästä öljy menee orbitrolin painepuolelle. Kuvassa äärimmäisenä oikealla ja vasemmalla ohjaussylinterin putket 1, joissa päässä kellertävät JIC-liittimet. Orbista tulee letkut näihin. Orbin tankkilinja tulee tuohon oikealla putken 9 varjossa olevaan T-liittimeen 2, joka on matalapainehydrauliikan paineessa. Tästä menee putki öljynjäähdyttäjään nokalle ja letku ulosoton pakan venttiilille perään. Öljynjäähdyttimen paluuöljy tulee letkua 3 pitkin tuossa vasemmalla jakotukille 4, jonka päällä on matalapainehydrauliikan paineanturi 5. Jakotukista menee putki magneettiventtiilille 7, josta lähtee vasemmalle piilossa putki, joka jatkuu letkuna etuakseliin. Tällä kytketään etuakselin lukko, taka-akselin lukko kytketään tässä traktorissa vielä polkimella. 7 takaa (tulopaineen puolelta) aivan äänenvaimentajan vierestä lähtee myös letku 6 kytkinkoteloon ilmeisesti vaihteiston kytkinakselin voitelua varten. Jakotukin 4 kyljessä oleva pitkä mutteri 8 on jousikuormitteinen venttiili, joka määrää matalapainepiirin paineen. Tästä öljy menee putkea 9 paluusuodattimelle ja edelleen työhydrauliikkapumpun imuun. Tai näin tuon ainakin järkeilin olevan.



Jakotukki

Työhydrauliikan jakotukki vasemmalla puolella taka-akselin edessä. Tämä yhdistää tarvittaessa suurtehopumpun ja nostolaitepumpun tuotot ja päädyssä olevan mutterin alla on työhydrauliikan varoventtiili. Varon tankkilinja oikealla menee rungon pyöreässä sivuluukussa olevaan ristinmuotoiseen yhteeseen, johon tulee traktorin muutkin paluuöljyt etukuormaajan venttiilipöydältä ja Kontak-venttiilipöydältä penkin takana.

Vasemmalla on paineletku tandempumpun suurtehopuolelta. Keskelle tulee nostolaitepumpun öljy, jos "kolmitieventtiilillä" on öljy tänne ohjattu nostolaitteen sijaan. Tässä nostolaitepumpun linjassa on takaiskuventtiili ja T-yhteen ja tukin välissä taitaa olla toinen kuula, joka toimii suurtehopumpun takaiskuna. Jos kuula noin, niin tämä varo ei rajoita nostolaitepumpun painetta. T-yhteestä lähtee yhdistetty tuotto tässä traktorissa etukuormaajan venttiilipöydälle, jonka sarjanipasta paine edelleen menee Kontak-lohkolle takana. Tähän Kontak-lohkoon ei saa sarjaliitäntää, jos ei päätyviipaletta vaihda toisenlaiseen. Etukuormaajan lohkolla on oma päävaro.

Oikeastaan systeemi tuli tutuksi, koska kesken jarruremontin keksin, että peräöljyä pitäisi ensin vähentää. Jotkin näistä letkuista oli jo irroitettu, joten päätin käynnistää koneen ja pumpata liiallisen öljyn puhtaana astiaan. Takaiskun takia öljy tuli ulos vähän eri paikasta kuin ensin oletin. Päävaron tankkiletkusta valui myös jonkin verran öljyä, vaikka ei paineitakaan ollut. Päätin tarkistaa varon etenkin, koska etukuormaaja on tuntunut kesyltä ilman nostolaitepumpun apuja.



Shokkiventtiili

Jakotukissa oleva päävaroventtiili avattuna. Kuparitiivisteprikka oli murtunut 15 kappaleeseen, joista kaikki näytti olevan kuitenkin vielä paikallaan. Hydraulipainetta tuolta meni hukkaan joka tapauksessa. Laitoin uuden 20x26x1,5 mm kuparialuslevyn, joka vähän vajaa joka suuntaan. Ehkä jostain usit-tiivisteestä saisi sopivamman kokoisen viilattua? Mutterin syvennyksessä on shimmiprikkoja paineen säätöön ja mutterin päähän on stanssattu 180 bar painearvoksi. Näitä venttiileitä on erilaisia kolmelta eri valmistajalta, tämä kai Boschin. Etukuormaaja alkoi toimia reippaammin ja tarkkuutta vaativaa nostelua esim. trukkipiikeillä on nyt mukava tehdä yhdellä pumpulla.



Jousi

Oli tuo vaihdekepin alapäässä oleva kartiojousi mennyt poikki ja isompi osa pudonnut rengassokan läpi vaihteensiirtäjän hahlon päälle siten, että 2 ja 3 vaihdetta ei saanut päälle.



Vaihdekepit

Vaihdekepin pesän voi kiertää pois noin 40 mm avaimella, kun ensin avaa lukitusmutterin ja lyö pois sokkatapin kepin silmästä. Pesä lähtee kuitenkin pois vain alaspäin, joten kansi keppeineen on ensin otettava irti. Tässä vaiheessa oletin vielä joutuvani katkaisemaan traktorin. Hytin etuseinässä olevan lämmityslaitteen puhallin piti myös vaihtaa. Sen irtisaaminen näytti vaikealta, joten nostin koko etuseinän hytistä pihalle.

Vanhemmissa MF vaihteistoöljyn täyttöaukko on tässä vaihdekeppien vieressä. 390 aukko on siirretty hytin ulkopuolelle tuollaisella putkella. Uusi paikka ei ole juuri parempi tässä tapauksessa, koska se on vaikeasti kuormaajan sovitteen takana. Putki myös hankaloittaa purkamista jonkin verran, mutta kannen ja kepit pystyy kuitenkin nostamaan pois välistä. Takaisin laitettaessa saatava vain kaikki päät asettumaan oikeaan hahloon.



Hiirenpesä

Hiiret olivat havainneet hytin ja rungon välin mukavaksi elinympäristöksi ja kantaneet sinne monenlaista sisustusmateriaalia. Vaihdekeppien juuresta oli myös vuotanut öljyä tuonne konton ja sähköjohtojen sekaan. Tulipa siivottua nyt tuo palovaarallinen rako.



Lattia

Etuseinä poistettuna ja jyrsijät häädettynä. Kytkinsaumassa on tuossa keskellä 12-kantainen pultti hankalassa paikassa avata. Sen edessä paloista koottu hydrauliikkaputki, josta suurtehopumpun tuotto menee takapäähän. Korvasin tuon putkilinjan pitkällä letkulla, koska liitokset tihkuivat ja olivat hankalat kiristää ja myös purkaa.



Vaihteensiirtäjä

Synchro-Power vaihteensiirtäjät. Ylimpänä 2 ja 3 vaihteen hahlo, sitten 1 ja pakin hahlo. Seuraavaksi Syncro -Power vaihde ja alimpana kertoja.



Vaihdekeppi

Vaihdekepin pää kytkee 1 ja peruutusvaihteen. Mötti ylempänä varressa kytkee 2 ja 3. Rengas sokkaa ei kannata hukata, lähtee kuin sputnik. Sen pitää olla ulkomitoiltaan pieni, jotta mahtuu liikkumaan, koska 2 ja 3 vaihteensiirtäjän hahlo tulee niin lähelle. Keppien korkeutta säädetään pesämutteria kiertämällä. Keväällä 2017 tämä perusvaihdekeppi katkesi tuosta ylemmän paksunnoksen alapuolelta ja jouduin avaamaan tämän uudelleen. Kun viat keskittyy tämän kepin ympärille, olisiko keppiä vain käytetty liikaa, kun traktori on ollut hyvin paljon etukuormaajakäytössä tai ehkä siirtotangon lukituksessa on vikaa, joka aiheuttaa ylimääräistä tärinää keppiin. Jos vaihteensiirtohaarukka hajoaa seuraavaksi, saa sitten kuvia jo askin sisältäkin.



Lämmityslaite

Hytin etuseinä pihalla. Lämppäri lähti irti sorkkaraudalla.



Lämmityslaite

Puhallin irroitettuna kennosta. Vihreä osa on etuvastus, jolla saadaan puhaltimen hiljaisempi nopeus.



Puhallin

Puhaltimen moottori. Laitoin vanhan moottorin ruuvipenkkiin ja kampesin siivikot pois painamalla niiden keskiöstä sopivilla raudoilla. Siivikot piti vaihtaa uuteen moottoriin. Moottori on kiinni letkunkiristäjällä. Pedissä on lisäksi pieni nysty pitämässä moottoria paikallaan. Uudessa moottorissa ei ollut nystyn kohdalla mitään reikää. Porasin siihenkin matalan reiän alun ja lyhensin nystyä sivuleikkureilla. Tuli riittävän kohdalleen, koska siivikot tuntui pyörivän hyvin.



Puhallin

Hytin etuseinä pitäisi varmaan irroittaa ainakin yläosastaan ja löysätä alimmaisia pultteja, jos lämppärin ottaa pois hytissä. Tuossa etulasin alla on lämppärin muttereita ahtaassa raossa ja alempien pulttien kannat on etuseinän ulkopuolella ääneneristelevyn alla.



Nostolaitevipu

Massey Ferguson 390 taakse tuleva nostolaitteen kaukosäätövipu, tulee oikeaan lokasuojaan kiinni. Tämän kanssa on sattunut tapaturmia, kun on vahingossa tönäisty tai vaatteet on tarttunut kiinni ja nostolaite on mennyt ääriasentoon. Paremmassa mallissa on räikkäsysteemi, jolloin vipu liikuttaa nostolaitetta vain vähän kerrallaan.

Etusivu
MF390 kytkinremontti